Niet tot actie komen…

Vol enthousiasme maak ik plannen om van alles en nog wat te doen. Tijdens mijn ochtendwandeling maak ik een to do lijstje in mijn hoofd (nee, niet op papier).

En toch begin ik er niet aan.

Ik zal je een voorbeeld geven.

Ik ben aangesloten bij een ondernemersclub. Daarvoor hebben we persoonlijke leerdoelen afgesproken, die we dan samen met onze buddy’s bespreken. Ik zou binnen 14 dagen 2 blogs inleveren. En daar begint het proces van uitstellen en excuses verzinnen.

De vragen vliegen door mijn hoofd, waarover en hoe ik moet beginnen. Ik denk en ik denk. Maar schrijven doe ik niet.

Wat gebeurt er?

Er komt bijna niets uit mijn handen Naarmate de dag vordert raak ik steeds meer gefrustreerd.  Duizend en één afleidingen. De was, eten koken, inspiratie zoeken op internet, whatsapp-berichtjes, lummelen in de zon. Of dingen lezen die ik ooit in een mapje ‘nog te lezen’ heb gezet. En dan is de dag alweer bijna om en kan ik beter stoppen. Ik begin maar vast aan het eten, want ik wil wat bijzonders maken vandaag. Mijn partner hoeft er ten slotte niet de dupe van te zijn, dat ik de hele dag thuis ben en weinig doe.

Vanuit de theorie weet ik precies wat er met mij aan de hand is. Ik kan me suf reflecteren. Het zit dieper in mij, ik ben perfectionistisch.

Ik begin er gewoon niet aan omdat het in één keer goed moet zijn, perfect!

Ik ga met mezelf in gesprek. Vaak komt perfectionisme voort uit angst. Angst om te falen. Met uitstelgedrag als gevolg. Als je dat weet, dan zijn er prima methodes om daar mee om te gaan.

Herken jij dat perfectionisme? Dat uitstelgedrag? Dat ‘komen tot niets’?

Loop je regelmatig tegen je eigen belemmeringen aan? Neem dan contact op om samen te ontdekken wat ik daarin voor je kan betekenen.