Angst onder ogen zien

Afgelopen week ben ik uitgedaagd door mijn man. Het is heerlijk weer en wanneer mogelijk gaan we erop uit met de fiets. Niks bijzonders zou je zeggen. Klopt. Alleen deze keer was het anders.

We waren bij de fietsenmaker en zonder dat ik het wist, stond er een racefiets voor me klaar. Ik heb al op veel fietsen gefietst, maar nog nooit op een racefiets. Alles was geregeld. Fiets, fietsbroek, helm en gewone trappers op de fiets.

Tja, het is wel leuk om iets nieuws te proberen, ik voel wat spanning, meer vanuit nieuwsgierigheid.

Dus wij gaan op pad. Fietsen doe je op de weg, met auto’s en zijwegen waarvoor je moet remmen.

Wow, dan voel ik een andere spanning, een angst, opzetten. Pijn in mijn handen, strakke schouders en hoge ademhaling. Ook negatieve gedachten komen als ‘kan ik dat wel….’ of ‘die remmen, hoe werken die’ en wat al niet meer door mijn kop raast.

Na ongeveer een kilometer staat een vrachtwagen stil op de weg en daar moet ik langs. Te eng om te passeren, geen overzicht. Ik stop. Mijn angst belemmert me. Even terug naar mezelf.

Ik neem even de rust en de tijd om contact te maken met het onrustige gevoel dat door mijn lijf raast. Het zakt weg. In het stilstaan mijn angst onder ogen zien. Vertrouwen zoeken en weer op de fiets. De angst is niet weg, maar ik kan ermee omgaan. Focus me op mijn ademhaling en het ontspannen van mijn schouders. Het duurt nog even voordat ik kan genieten. Na ongeveer 15 km een korte breek. Voldoende vertrouwen om het rondje af te maken. Moe en voldaan mijn uitdaging aangegaan en mijn angst overwonnen.

Wat is angst?

Iedereen kent een vorm van angst. Het is een wijze van alert zijn op mogelijke dreigingen of een signaal dat er iets kan gebeuren. In mijn situatie kwam een oude herinnering boven. Mijn lichaam reageerde door het in een staat van paraatheid te brengen. Alles was aangespannen. Alleen die gespannenheid blokkeerde mijn mogelijkheden om te reageren. In wezen willen we allemaal dat die angst weg gaat. In de angst willen we de dreiging wegnemen, de omgeving waarschuwen en onze dierbaren beschermen. Hoe we met die angst omgaan is aan ons. In mijn situatie was dat even stilstaan in het moment en beseffen wat me angstig maakte.

Mij gaf het rust om even stil te staan bij het onrustige gevoel, waarna ik van de rest van de rit kon genieten.

Blokkeert angst jou ook en wil je daarmee leren omgaan?

Neem dan eens vrijblijvend contact op met StevigZacht om te kijken of haptotherapie iets voor jou is.